Inlägg från: KatarinaNyström |Visa alla inlägg
  • KatarinaNyström

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Manchester skrev 2008-05-10 11:02:28 följande:
    Som läget är idag så är det nog ingen risk att barnet skulle ha blivit kvar på barnhemmet, såvida man nu inte väljer att adoptera en handikappad 8-åring. Någorlunda friska barn upp till tre-fyra års ålder som är tillgänliga för internationell adoption får föräldrar, oavsett om just jag väljer att adoptera dem eller inte. Frånsett att det förstås är synd om de adoptionssökande som fastnar i evighetslånga köer tycker jag att det är en fantastisk situation. Dels för att färre barn behöver bli kvar på barnhem, dels för att det i stort sett tar bort möjligheterna att kräva tacksamhet av adopterade barn. Min förhoppning är att även omvärlden ska inse detta.

    Vi som är någotsånär insatta i adoptioner vet att de (små) barn som finns tillgängliga för adoption kommer att få föräldrar och att det är vi som ska vara tacksamma för att vi fått barn. Folk som inte har följt en adoption på nära håll ser nog fortfarande framför sig hur snälla västerlänningar åker till ett fattigt land och förbarmar sig över en stackars föräldralös baby i en ocean av tillgängliga barn. Därav dumma kommentarer man ibland hör om att adoptivförädrar är extra goda människor, bara för att vi adopterar.

    Förhoppningsvis så är det nära 100% av alla adopterade som får det bättre i sitt nya hemland och med sin nya familj, än om de skulle ha blivit kvar på barnhem i ursprungslandet. Men det betyder inte att en enda adopterad ska vara tacksam över adoptionen. Det innebär bara att vi kan säga att adoptioner fungerar och bör fortsätta så länge det finns barn som behöver nya föräldrar. På det sättet håller jag med om ordet "bonus" väger lite för lätt. Att barnen får det bättre måste vara basen för att adoptioner ska få förekomma, men det bör nog främst ses på "systemnivå", alltså att barn generellt sett har det bättre i egna familjer än på barnhem. Om man börjar prata om hur mycket bättre ett enskilt barn har fått det blir det lite farligt.

    Egentligen tror jag att vi alla är ganska överens här, men vi kanske uttrycker oss lite olika.
    Javisst!
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?